Nul velfærd til arbejdsløse
Hver anden uden indtægt efter dagpengestop
På fire år er der sket en fordobling i andelen af dagpengemodtagere, som hverken får løn eller anden offentlig ydelse, når dagpengene udløber. Det kaldes ”selvforsørgelse”.
Mens hver fjerde arbejds-løse stod uden løn eller offentlig ydelse ved dagpengestop i 2013, drejer det sig i 2017 om hver anden. Det viser de seneste tal fra Jobindsats under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
I januar 2013 var 22 procent uden løn eller ydelse, når dagpengene forsvandt efter dagpengereformen, mens det tilsvarende tal var 40 procent i januar 2017.
Ingen hjælp til familier
– De midlertidige arbejds-mar-kedsydelser er faset ud nu, så derfor ser vi en stigning i andelen af personer, som står uden nogen penge, når dagpengene udløber. Man kan ikke få kontanthjælp, hvis man har en formue på over 10.000 kr. eller en ægtefælle med arbejde. Så har man ingen indkomst, og det kan betyde, at man må gå fra hus og hjem, siger Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, brancheorganisationen for a-kasserne til Fagbladet.
Stigende antal der falder
På grund af indfasnings-modellen røg ekstraordinært mange ud i 2013, mens bedre konjunkturer har sørget for yderligere fald fremadrettet.
Det kraftige fald i januar 2017 er dog midlertidigt og skyldes den seneste dagpengereform, som giver en forlænget dagpengeret i op til et år, hvis man har haft beskæftigelse mellem ledighedsperioder.
I takt med at mange opbruger deres forlængelse, som kan variere fra to timer op til et år, vil der være et stigende antal, som opbruger dagpengeretten, forklarer Verner Sand Kirk.
Stop for midlertidige ydelser
Fra december 2012 til januar 2014 fik ledige mulighed for at få uddannelse med uddannelsesydelse, som svarede til dagpengene. Den blev afløst af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som stoppede juli 2016.
Nu findes der ingen midlertidige ordninger som sikkerhedsnet for ledige med dagpengestop, og det rammer akademikere hårdere.
– Det ser ud til, at højtuddannede generelt har sværere ved at få kontanthjælp, når dagpengene stopper. Det kan være, fordi de har en formue eller er samlevende med en, som har en formue, siger direktør i Magistrenes A-kasse (MA) Hans Peter Messer-schmidt Andersen.
Ingen efterløn, men højere pensionsalder
Som en del af den skanda-løse dagpengereform røg familier og samboende tilbage til fortidens familiemodel, hvor familien skulle kunne leve af en indtægt. Men prisniveauet var også derefter. Det er det ikke mere.
Når folketinget så også fjerner muligheden for efterløn, som man sparede op til gennem sin A-kasse, og hæver pensionsalderen, ser fremtiden meget dyster ud. Det gælder især for ældre arbejdere over 60 år, der ofte er nedslidte og i øvrigt har svært ved at få arbejde.
Her ligger en stor opgave for fagbevægelsen, som ikke kan klares med uddannelses-manøvrer. –bec