Offentlige uddannelser blev sorteper
Det offentlige arbejdsmarked skal tages alvorligt
Af Birgit Sørensen
Forbundsformand for FOA Dennis Kristensen talte ved K-Festivalen i Nørrebroparken den 21. august.
Han talte for de mindrebemidlede og betrængte, som til stadighed bliver kontrolleret, presset og slidt ned hvad enten de er på arbejdsmarkedet, er kommet på kontanthjælp eller anden offentlig ydelse. Han talte også om hvordan respekten for arbejdsforholdene, som bydes lønmodtagerne ofte ligger på et lille sted hos skiftende regeringer og arbejdsgivere.
Han gav efterfølgende et interview og fortalte bl.a. om sidste del af trepartsaftalen mellem LO, Arbejdsgiverforeningen og regeringen.
Nej fra FOA
Sidste del af trepartsforhandlingerne, som har været fremme i pressen, er en aftale, hvor arbejdsgiverne har givet tilsagn om, at de over de kommende år vil oprette mellem 8.000 og 10.000 praktikpladser for elever på erhvervsskolerne.
Dennis Kristensen kræver aftalen suppleret med tal på antallet af social- og sundhedsassistenter og pædagog-assistenter inden for det offentlige, der skal uddannes frem mod 2025. Dette kunne ikke imødekommes ved trepartsforhandlingerne, men skal forhandles senere.
FOA kan ikke leve med, at LO ikke tager det offentlige arbejdsmarked lige så alvorligt som det private, hvilket er baggrunden for forbundets nej til resultatet af trepartsforhandlingerne.
Aftale om uddannelser udløbet
En ”dimensioneringsplan” for antallet af uddannelser inden for området aftalt mellem KL, Danske Regioner og FOA i 2007 udløb i 2015 og en ny aftale, som skal sikre den faglige standard, mangler nu. I Kommunernes Landsforening er man sikkert godt tilfredse med situationen, for her vil man helst styre og bestemme så meget som muligt selv, tilføjer Dennis Kristensen, men for FOA har kravet om en ny aftale meget høj prioritet.
Konflikt mod privat firma
Dennis Kristensen fortalte også om FOA’s varslede konflikt mod plejevirksomheden DK- Pleje A/S, som træder i kraft den 1. september samt de allerede annoncerede sympatiaktioner fra HK, 3F og Dansk Metal. Dansk Sygeplejeråd har efterfølgende givet sin uforbeholdne støtte til boykotten på vegne af 75.000 medlemmer.
DK-Pleje har spillet en stor rolle i hovedstadsregionen, hvor seks kommuner har haft kontrakt med firmaet. Efterhånden som oplysninger om uacceptable løn- og arbejdsvilkår samt alvorlige uoverensstemmelser mellem lovede og udførte ydelser er blevet afsløret, har tre kommuner opsagt kontrakterne mens 3 kommuner fortsat anvender firmaet under skærpet tilsyn.
Sagen om DK- Pleje A/S er et godt eksempel på det helt uholdbare i, at kommunerne træffer beslutninger om udlicitering, hvor de ikke efterfølgende har kontrol med den faglige kvalitet og de ansattes løn og arbejdsvilkår, siger Dennis Kristensen.
Europæisk fagligt samarbejde
Et sidste emne for interviewet var FOA’s tanker i forbindelse med kampene om den franske arbejdsmarkedsreform.
Dennis Kristensen forklarede, hvordan der er milevid forskel på hvordan aftaler indgås på det danske og det franske arbejdsmarked. I Frankrig er kun 7% af lønmodtagerne organiseret og mange beslutninger om løn og arbejdsvilkår træffes i Frankrig af Parlamentet. Hos os laves aftalerne mellem arbejdsmarkedets parter.
Dennis Kristensen understreger, at et meget dårligt resultat af de franske forhandlinger om arbejdsmarkedsreformen kan have en negativ afsmittende effekt på forventningerne til aftaler i hele EU og på den måde er slaget om den franske arbejdsmarkedsreform interessant for os.
FOA er medlem af EPSU (European Public Service Union), som organiserer 8 millioner ansatte inden for pleje og service, de fagområder som internationalt matcher FOA. Det er gennem denne organisation, FOA får sine informationer og sikrer varetagelsen af interesserne internationalt, fortalte Dennis Kristensen.