Skip to content

Palæstina skal slettes fra landkortet

Der oprettes ”Bantustan-områder” i Palæstina

Af Harald Ø. Reppesgaard, Friheten

De snakkede om en fremtidig palæstinensisk stat, men i løbet af 50 minutter den 28. januar gjorde USA’s præsident Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu det klart, at der aldrig vil blive oprettet noget, som ligner en almindelig stat for palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza.

Alt spilfægteri og løgne om Palæstinas fremtid som egen stat har været skjult under mange forskellige masker. 

Den 28. januar faldt den sidste maske, som afslører et ansigt med tydelige træk og detaljer, som røber en total foragt for FN’s mange vedtagelser mod Israels okkupationer, alle kyniske brud på menneskerettighederne og folkeretten. 

I løbet af 50 minutter satte Trump og Netanyahu alt tidligere arbejde for en fredsløsning i skammekrogen. Ja, til og med blev alle anstrengelserne karakteriseret som værdiløst skrammel. Deres sande ansigt kom endelig frem. Hæsligt, arrogant, racistisk og ubarmhjertigt – imperialismens ansigt. 

USA gave til Netanyahu

Palæstina skal væk fra verdenskortet. Menneskene skal fejes ud fra deres retmæssige områder som skidt i en svinestald.

Meget forfærdeligt er sket med palæstinenserne, siden staten Israel blev oprettet i 1948. Donald Trumps indtræden på verdensarenaen gjorde det værre. 

Trump fremlagde det, han i tre år har kaldt ”århundredets aftale” mellem -israelerne og palæstinenserne. Sagen er bare den, at der ikke er nogen palæstinensere at forhandle med. De tager fuldstændigt afstand fra Trumps udspil og ser dette som en plan, der udelukkende gavner Israel.

Venskabsforeningen USA-Israel

Aftenens seance i Det Hvide Hus lignede et møde i venskabsforeningen USA–Israel. Her var Israels bedste amerikanske venner, de mest højreorienterede amerikanske jøder og Trumps nære samarbejdspartnere, som hans svigersøn Jared Kushner, arkitekten bag den såkaldte fredsplan. Palæstinenserne var selvsagt ikke til stede, og det var heller ingen af deres støtter. Det var meningen.

Ifølge planen får Israel lov til at beholde bosættelserne på den besatte Vestbred, hvor der bor mere end 400.000 jødiske nybyggere. Gennem Trumps fredsplan kan Israel nu annektere disse. 

De er spredt over hele det palæstinensiske område, og med de israelske veje, som binder dem sammen, forbliver det, som skulle have været en levedygtig palæstinensisk stat, et sæt bantustans, sådan som det var i Sydafrika under det hvide apartheid-regime i forrige -århundrede.

Vi tager Jerusalem, så får I får noget ørken

Den frugtbare og strategisk vigtige Jordan-dal skal være en del af Israel. Palæstinenserne skal kompenseres, først og fremmest med områder i Negev-ørkenen. Palæstinenserne vil blive indelukkede i en enklave, omgivet af israelske grænser og israelske soldater. De palæstinensiske områder skal være demilitariserede.

Jerusalem skal være Israels evige hovedstad, mens palæstinenserne bliver spist af med nogle få bydele udenfor muren, som israelerne har bygget trods international modstand. Trump kaldte disse bydele for en fremtidig palæstinensisk hovedstad.

I et forsøg på at formilde palæstinenserne, som selvfølgelig er rasende, foreslår Trump et israelsk byggestop på Vestbredden i fire år. Det har andre gjort før ham, men israelerne er altid blevet ved med at bygge.

Trumps Palæstina-plan

  • De palæstinensiske områder ligger som enklaver inde i Israel.
  • Vejene mellem de israelske bosættelser på Vestbredden gør, at det, som skulle blive til Palæstina, bliver som bantustans.
  • Gaza og Vestbredden skal forenes gennem en tunnel, som kontrolleres af Israel, mens den amerikanske præsident ser de palæstinensiske økonomiske vækstområder som beliggende i Negev-ørkenen.

Palæstinenserne blev ikke inviteret til Washington for at deltage i Trumps fejring af sig selv. Palæstinensiske myndigheder har ikke snakket med præsident Trump, siden han støttede den israelske hovedstad i Jerusalem i december 2017.

Vrede i Palæstina

Hvad sker der nu? Der er ingen grund til at tro, at denne plan vil få nogen som helst international anerkendelse. 

Såvel EU, Rusland og Kina som de andre stormagter er imod. 

Men den er alligevel farlig for palæstinenserne, som kan blive isolerede og nægtet økonomisk hjælp fra andre stater med truslen om sanktioner fra USA hængende over sig.

Nu har Netanyahu fået grønt lys af USA til at opretholde og annektere jødiske bosættelser på Vestbredden i stor stil. Han kan også annektere Jordan-dalen med det påskud, at palæstinenserne ikke vil diskutere at bytte den mod Negev-ørkenen.

Ingen palæstinensiske ledere tror på ”Israels venners” bedrag overfor verdenssamfundet.

Nabil Shaath, tidligere palæstinensisk udenrigsminister, gav fredsplanen det glatte lag. I en artikel i den israelske avis Ha’aretz i februar mere end antydede han, at Palæstina ikke ville være med på dette forhandlingstog. ”Vi har ingen respekt for Donald Trump, og vi tager ikke hans såkaldte fredsplan alvorligt. Han er kun interesseret i at tækkes Israels statsminister Benjamin Netanyahu”, sagde han.

Vis solidaritet

10. maj udsendte Palæstinas statsminister en twitter-meddelelse, hvor der stod: ”Ethvert initiativ, som ikke siger noget om en afslutning af okkupationen, der ikke indeholder vort krav om en palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad eller om retten for palæstinensere til at vende tilbage indenfor en to-statsløsnings ramme, vil ikke blive accepteret”.

USA har stillet sig helt udenfor det internationale samfund og international lov. Planen er kolonialistisk og ydmygende. Trump vil indføre apartheidpolitik med ”Bantustans” som i Sydafrika.

Venner af det palæstinensiske folk må vise deres foragt og protestere mod denne plan. På gader og torve. I aviser og medier. Israels og USA’s imperialisme er den største fare for verdensfreden.

Back To Top