Parkeres i ressourceforløb
Invaliderede, langtidssyge og nedslidte parkeres på ressourceforløb efter ressourceforløb
De såkaldte ressourceforløb skulle afløse førtidspension for de unge. ”De skal ikke bare parkeres i en førtidspension”, lød det fra den daværende beskæftigelses-minister Mette Frederiksen. Nu parkeres de i et ressourceforløb uanset alder. De ældre er fejlplacerede, lyder kritikken.
Aldrig har så mange syge og uarbejdsdygtige som nu været i ressourceforløb. Antallet af personer over 40 år i ressourceforløb har i 3. kvartal 2016 rundet de 10.300. Det viser tal fra job-indsats.dk.
Ingen fremtid på arbejdsmarkedet
I alt var 18.281 borgere i ressourceforløb i 3. kvartal i år. 56 procent af disse var over 40 år. 2.455 af borgerne i ressourceforløb havde passeret de 55 år, viser tallene.
Ressourceforløb blev indført ved reformen af førtidspension og fleksjob i 2013. Den gjorde det sværere at få førtidspension, fordi kommunerne i stedet skulle gøre alt for at udvikle syges og udsattes arbejdsevner – blandt andet gennem ressourceforløb. Fokus var dengang på borgerne under 40 år.
– Jeg tror, ingen havde regnet med den udvikling omkring ressourceforløbene. Man havde simpelthen ikke forudset, at de ville gribe sådan om sig. Det siger professor og dr. jur. Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet til Fagbladet. Hun er kritisk over for, at så mange ældre er placeret i ressourceforløb.
– De, der før fik førtidspension, er jo havnet i ressourceforløb. Og hvad laver de der? Mange har en høj alder, er nedslidte og har ingen fremtid på arbejdsmarkedet, siger Kirsten Ketscher.
1% blev rask nok til arbejde
Udfordringen er – mere end alder – at man skal give ressourceforløb til de mennesker, der har en arbejdsevne, der kan udvikles. Men problemet er, at man også giver ressourceforløb til borgere, der ikke har en arbejdsevne at udvikle. Sådan lyder det fra SF, der er et af forligspartierne bag reformen.
– Og når vi kommer op i de aldersklasser, der er tæt på pensionen, så er det ofte spild af ressourcer og meningsløst, siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører fra SF.
Ud af de 4.596 personer, der i 2014 var i ressourceforløb, var kun én procent kommet i arbejde i 2016. Det viste rapporten Social Årsrapport 2016 for nyligt.
3F: Grotesk
Det, der angiveligt var hensigten med reformen, er vendt fuldstændigt på hovedet, lyder det fra den socialpolitisk ansvarlige i 3F, Ellen K. Lykkegård:
– Rigtig mange havde stor sympati for, at der aktivt blev sat ressourcer ind for at forhindre, at unge mennesker faldt ud over kanten af arbejdsmarkedet. Men nu er borgere over 60 år parkeret i ressourceforløb, fordi man skal se, om deres arbejdsevne kan udvikles. Helt grotesk, siger hun.
Partierne bag førtidspensions- og fleksjobreformen – S, SF, RV, V, LA og K – besluttede allerede tilbage i 2012, at ordningen skal evalueres i 2017.