Skip to content

Pengene vælter ud af statskassen til krudt og kugler

Nordjylland

[KOMMUNIST nr. 11-23] Mens kommunerne bløder, og sparekniven skærer dybere sår, så fandt staten sørenme 19,6 millioner kroner til at tilbagekøbe en ammunitionsfabrik i byen Ellinge, der ligger i Frederikshavns kommune, Nordjylland.

ammunition

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har længe haft øje på fabrikken, der siden starten af 2022 har været ejet af lokale investorer under selskabet Krudten Erhvervspark. De købte den for 3,9 millioner kroner for et år siden. Expal købte fabrikken i 2008 af det danske forsvar, der i 1976 startede produktionen af ammunition i de nu 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter.

Fabrikken har stået tom fra april 2020, hvor produktionen af ammunition blev stoppet af den spanske koncern Expal efter flere år med underskud.

Den enes død

Årsagen er, at Ukraine mangler ammunition. Troels Lund Poulsen siger ikke direkte, at kuglerne skal sendes til Ukraine. Men i en pressemeddelelse lægger han vægt på, at Ruslands langvarige invasion af landet “har sat ammunitionsproduktionen i Europa under voldsomt pres”.

“Den på alle måder kritiske situation har for mig som forsvarsminister tydeliggjort behovet for, at vi genetablerer ammunitionsproduktionen i Danmark. – Det tager vi nu det første skridt til med erhvervelsen af faciliteterne i Elling. Ammunitionsforsyning er af national sikkerhedsinteresse”, udtaler Troels Lund Poulsen på pressemødet.

Den andens brød

Lige som selskabet Krudten Erhvervspark må glæde sig over den ekstreme profit, så jubler Lise Bech, forsvarsordfører for Danmarksdemokraterne også over kommende arbejdspladser.

“Vores landdistrikter er pressede, og i Nordjylland har 800 mennesker for nyligt ­mistet deres arbejde, da Danish Crown fabrikken lukkede i Sæby”, fortæller hun til ritzau.

Forsvarsministeren udtalte følgende: ”I min verden er det først og fremmest en rigtig og strategisk beslutning”.

Den lader vi lige stå et øjeblik, mon ikke det bedre kunne betale sig at investere i velfærd på den lange bane og stoppe slagterier i at flytte til udlandet, hvor arbejdskraften er billigere.

RC

Back To Top