Pølsevognen fylder 100 år
I år er det 100 år siden, at den første pølsevogn kunne ses i gadebilledet.
Ud over at det var et sted, hvor man hurtigt kunne få stillet den værste sult, blev det for mange også et socialt samlingssted, hvor man kunne få en uforpligtende snak og diskutere alt mellem himmel og jord og så bare gå sin vej. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt for en gang pølsesnak, når det ikke var noget særligt seriøst, der var på dagsordenen.
Der var dog også steder, hvor der blev snakket mere klogt; eksempelvis ved Børnenes Kontors pølsevogn på Rådhuspladsen i Århus.
Engang var det den tidligere skibsværftsarbejder, smed og kommunist Gunner Andersen, der betjente kunderne med ’hård hånd’. Han var ikke bange for, at gå i clinch med kunderne, hvis han syntes de var ude på et sidespor i deres politiske opfattelse og holdning. Han var i sit es, når der var store demonstrationer på Rådhuspladsen, for så var der både gang i snakketøjet og pølsesalget.
Storhedstiden for pølsevogne var i 1970erne, hvor der var 700 pølsevogne i hele landet. I dag er der kun 100 tilbage. Det er ikke, fordi der fremstilles og sælges -færre pølser, nærmest tværtimod.
Hovedårsagen til tilbagegangen er en stigende konkurrence fra de multinationale tankstationer, McDonald’s og andre af samme skuffe, og som alle har for vane ikke at betale skat i Danmark.
Et socialt sigte
I Århus er pølsevognene ejet af Børnenes Kontor, der er en humanitær organisation, der siden 1949 har været med til at forsøde tilværelsen for de dårligst stillede børn. Alle vogne er placeret på centrale pladser rundt om i byen.
Organisationen startede i 1943 på et møde i Folkets Hus i Århus. Formålet var at samle interesserede personer om den forebyggende børneforsorg. Der skete på de første 25 år en rivende udvikling, og alle var klar over berettigelsen af Børnenes Kontors eksistens. Rigtigt mange børn levede på det tidspunkt i efterkrigsårene en fattig og meget sparsom tilværelse. Omsyning og uddeling af beklædning blev også en del af organisationens arbejdsopgaver.
De første 25 år sendte Århus lærerforening og Børnenes Kontor i samarbejde hvert år over 800 børn på ferie i både feriekolonier og landbohjem.
Op gennem årene fra 1949 har Børnenes Kontor drevet pølsevogne i Århus. Disse pølsevogne har været et solidt fundament for driften af dette sociale arbejde. Det gode formål fortsætter den dag i dag. Der er gratis ophold på feriekolonien Mariendal ved Ajstrup, økonomisk hjælp til trængte familier med børn samt hjælp til voldsramte kvinder og børn i Århus. Der hjælpes med julemad, gaver og juletræer bare for at nævne nogle af gøremålene.
Så det kan altså lade sig gøre at have et sundt og socialt menneskesyn, selvom man driver en forretning.
Peter Just