Privatiseringens lyksaligheder
Af Martin Jensen
Den 27. juli blev det hollandsk ejede ambulancefirma, der hidtil havde betjent Region Syddanmark, erklæret konkurs. Det sker, efter at Bios uretmæssigt har fået udbetalt 31 millioner kroner fra Region Syddanmark, som de ikke er i stand til at betale tilbage.
Bios vil ikke betale pengene
Region Syddanmark over-tager selv ambulancedriften, efter at det blev klart, at Bios ikke så sig i stand til at betale de mange millioner kroner. Det blev også klart, at der ikke var penge til at udbetale løn til de mange medarbejdere. Skifteretten i Odense så sig derfor nødsaget til at erklære dem konkurs. Samtidig erklærede Region Syddanmark, at de vil forsætte driften.
Omkring 500 medarbejdere er berørt af konkursen. Men Lønmodtagernes Garantifond har arbejdet for at medarbejderne får udbetalt deres løn, og de vil kunne møde på arbejde som sædvanligt.
– Vores primære fokus er at sikre ambulancedriften, og at medarbejderne er trygge, selvom der sker så meget. Der har været rigtig meget opmærksomhed omkring ambulancedriften i regionen det seneste års tid. Derfor er det fuldt forståeligt, hvis de er frustrerede over den nuværende situation. Men de kan være sikre på, at vi i samarbejde med kurator vil gøre alt for, at processen bliver så smertefri som muligt, siger regionsrådsformand Stefanie Lose (V).
Masser af advarsler
Der har i mange år været advarsler om, at privatisering ville kunne få sådanne konsekvenser. Det stigende krav om privatisering af offentlige opgaver har mødt modstand fra bl.a. fagbevægelsen. Det har vist sig, at opgaverne bliver løst for dårligt og dyrt i forhold til, hvis det er offentlige myndigheder, der styrer tingene.
Ud over sagen med Bios har vi set talrige eksempler på en forringet service fra private aktører. Det viser de mange sager om privates overtagelse af hjemmeplejen, hvor man ikke lever op til kravene.
Adskillige private plejefirmaer er gået konkurs.