Skip to content

Robotterne kommer

Skat på robotternes arbejde

Robotterne er i disse år ved at indtage arbejdsmarkedet, og så skal de betale skat. Det mener Microsoft stifteren Bill Gates, som i et interview med magasinet Quartz peger på det rimelige i, at automatiseret arbejde beskattes.

– På nuværende tidspunkt er det sådan, at hvis en fabriksarbejder genererer en omsætning på 350.000 kroner, så er indtægten beskattet. Hvis en robot kommer ind og udfører det samme arbejde, skulle man tro, at vi også beskatter robotten på samme niveau, siger han og peger på, at der vil blive brug for beskatningen af den automatiserede arbejdskraft på flere områder.

Hjælp til de fyrede

– Eksempelvis kan de indkradsede robotskatter bruges til at finansiere omskoling af folk, der er overflødiggjort af robotterne, når vi mangler menneskelig arbejdskraft. Og de kan bruges til at sørge for færre elever i en skoleklasse, og til at finansiere hjælp til de ældre. Vi skal ikke bare glemme alt om indkomstskat, da det er sådan, vi finansierer den menneskelige arbejdskraft, mener Bill Gates, der ikke kan se, hvorfor robotselskaberne skulle blive rasende over en form for skattebetaling.

Nej tak fra EU

Det er EU ikke enig i. EU parlamentet sagde nej, og vil hellere fastlægge et ”etisk rammeværk over robotudviklingen” og tage føringen på disse standarder. Sløjfningen af robotskatten blev modtaget med glæde og de sædvanlige floskler af robotindustriens internationale branchesammenslutning:

Vi tror, at ideen om ind-førelse af robotskat vil have en negativ indflydelse på -konkurrenceevnen og be-skæftigelsen, lød den for-ventelige standardbemærkning.

-bfc

Back To Top