Sparekrav kan koste 1200 hospitalsjobs
Massive spareplaner i regionerne kan betyde op til 1200 færre stillinger på hospitalerne.
Regionerne skal finde besparelser for omkring 1,2 milliarder kroner på sygehusenes budgetter for 2017. Det viser en gennemgang af budgetterne i de fem regioner, som FOA’s analyseafdeling har lavet. De 390 millioner skal regionerne hente hjem gennem besparelser på blandt andet indkøb. Men resten – cirka 785 millioner kroner – risikerer regionerne at skulle tage fra lønbudgetterne. Det er lig med omkring 1200 færre stillinger på hospitalerne, viser FOA’s beregninger.
Ved hvad effektivisering betyder
På Hvidovre Hospital er tillidsrepræsentanterne allerede blevet præsenteret for, hvad spareplanerne kommer til at betyde. ”Vi skal spare 73 millioner kroner på Hvidovre og Amager hospitaler, så det er ret voldsomt,” fortæller Elsebeth Bjørnkjær Sørensen, der er fællesrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne.
Konkret betyder det en reduktion på 120 stillinger. En del er stillinger, der ikke bliver genbesat, men meldingen er, at der skal afskediges 46 medarbejdere.
”Politikerne kommer igennem med at bruge ord som rationalisering og effektivisering. Men vi ved jo godt, hvad det betyder. For os er det lig med opgaver, der ikke bliver løst og personale, der får mere travlt og et dårligere arbejdsmiljø. Og de opgaver, der bliver løst, bliver løst med et lavere serviceniveau,” siger Elsebeth Bjørnkjær Sørensen.
På vej mod nedsmeltning
Også sygeplejerskerne er dybt bekymrede. Medarbejderne i sundhedsvæsenet er tvunget i knæ af de seneste mange års besparelser, og grænsen for, hvor hurtigt de kan løbe, er nået. Det siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
”Der er så få mennesker på arbejde, og der er så mange patienter hele tiden, at man bare brandslukker. Det bliver ikke den systematiske innovative tilgang til tingene. Der bliver udviklet robotter og alverdens ting og sager. Men de mennesker, der har den direkte kontakt med patienterne hver dag, de kan ikke nå at se patienterne i øjnene. De er begyndt at slå blikket ned, fordi de er flove over det system, de er en del af. Det, synes jeg, sådan set er det værste.”
Grete Christensen advarer om, at sundhedsvæsenet er på vej mod en regulær ned-smeltning, hvis ikke der postes penge i sundhedsvæsenet frem for skattelettelser.
“Vi er på vej mod en nedsmeltning, der betyder, at det bliver så ineffektivt, fordi vi når derud, hvor den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør”, lyder det fra formanden.
-bc