Stort rejsegilde og faglig kamp
[KOMMUNIST 8-9 2022] Den første af tre store produktionshaller, hvor de 217 meter lange beton-elementer skal støbes, står nu klar.
Ved rejsegildet, hvor henved 1.000 medarbejdere deltog, blev der fra Femern A/S i festtalen lagt vægt på, at denne fabrik var et synligt bevis på, hvad enestående ingeniørarbejde og solidt håndværk kan skabe.
Alle, der har del i byggeriet af dette mega projekt, kunne være stolte over, at de er med til at bygge en forbindelse, der vil komme mange fremtidige generationer til gavn.
Hjertet i produktionen
Tunnelfabrikken er hjertet i produktionen af Femern Bælt-tunnelen. Når den står færdig, vil den optage omkring en mio. kvadratmeter af byggepladsen.
De opførte haller er med til at sikre, at tunnelelementerne kan støbes med høj kvalitet. Det er særligt vigtigt, da Femern Bælt-tunnelen er designet til at holde mindst 120 år.
Klar til produktion i år
Der er stadig et stykke vej, før de 73.500 tons tunge tunnelelementer begynder at glide gennem fabrikken, ud i tørdokken og videre mod deres endelige destination på bunden af Femern Bælt.
Den første af de i alt seks produktionslinjer forventes at stå klar ved årsskiftet. Nedsænkningen af tunnelelementer begynder næste år.
Ikke kun fest og taler
Der gik ikke mange dage, efter der havde været holdt fine taler ved rejsegildet, før der kom en konflikt, da 500 bygningsarbejdere nedlagde arbejdet.
Årsagen til storstrejken var, at de polske ansatte i Femern Link Contractors (FLC) ikke fik den samme løn som de danske. Mens danskerne tjener omkring 185 kroner i timen, har polakkerne kun fået 145 kroner i timen.
Fire dages strejke gav resultat
Efter fire dages strejke, hvor bygningsarbejderne havde blokeret adgangen til Danmarks største byggeplads, var arbejdsnedlæggelsen en tur forbi arbejdsretten, hvor de blev beordret tilbage til arbejdet – dog uden held.
Efterfølgende har der været forhandlinger med medarbejdernes tillidsrepræsentanter og FLC, her fik de forhandlet en aftale på plads, så det nu skulle være slut med de store lønforskelle, og arbejdet blev derefter genoptaget.
Peter Just