Skip to content

Tanker efter årsmøde i Enhedslisten maj 2022

[KOMMUNIST 6-7 2022] Læserbrev af Lis Jensen, Jammerbugt-komiteen og tidligere medlem af EU-parlamentet

”Det kunne være gået meget værre”, siger jeg til mig selv igen og igen efter at have været til årsmøde i Enhedslisten i Bededagsferien.

Her var (for mig at se) de to vigtigste ting på dagsordenen: EU-medlemskab og NATO-medlemskab.

Jeg vil her koncentrere mig om EU-debatten. Der var lagt op til et klart opgør med Enhedslistens EU-kritiske holdning og til opgør om krav om udmeldelse. Men så galt gik det heldigvis ikke!

Der blev vedtaget dette vigtige ændringsforslag (3.4.40), som jeg bringer i sin helhed:

”Vores udfordring er, at så længe det nuværende traktatgrundlag styrer EU’s politik og udvikling, så vil vejen være lukket for grundlæggende progressive forandringer i Danmark, som strider mod EU-retten, selv hvis befolkningen vælger en regering, der ønsker en anden og mere solidarisk og bæredygtig politik. Derfor er det nødvendigt, at Enhedslisten fastholder perspektivet om en dansk udmeldelse af EU.

Udmeldelse er ikke et mål i sig selv. En udmeldelse kan være et offensivt middel til at gennemføre grundlæggende forandringer, som EU står i vejen for. Det kan også være et nødvendigt selvforsvar mod yderligere angreb på arbejderrettigheder, velfærd, demokrati og miljø”.

Altså: Enhedslisten har stadig udmeldelse som en mulighed, men ikke som en egentlig målsætning. Det er vigtigt at understrege, at det stadig står i principprogrammet, at Enhedslisten arbejder for udmeldelse af EU, og at vi osse fortsat skal forblive kollektivt medlem af Folkebevægelsen mod EU…

Så når en samlet presse forsøger at tegne et billede af, at det er slut med krav om udmeldelse, er det ikke rigtigt, men jeg synes bestemt, at det nye EU-delprogram er meget mere selvmodsigende end det gamle program, og vi fra Jammerbugt-afdelingen var derfor også klart imod de skriftlige formuleringer, der ”udvander” krav om udmeldelse, men det var der ikke flertal for.

Jeg kan ikke lade være at tænke på kloge ord fra Carl Scharnberg:

”Kaninen sagde: Lad slangen blot æde mig, så æder jeg den op indefra.
Siden har ingen hørt mere til den”.

Glad er jeg ikke på EU-modstandens vegne. For mig hersker der aldrig tvivl om, hvorvidt ”ægte EU-modstand” er det rigtige, så den holdning vil jeg blive ved med at have, og helt ærligt: Det er ikke let at være medlem af Folkebevægelsen mod EU i Enhedslisten og ikke let at være medlem af Enhedslisten i Folkebevægelsen, men jeg forbeholder mig (indtil videre) retten til begge dele.

Back To Top

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk