Træk Danmark ud af EU’s finanspagt
Ved Egon Laugesen
De færreste ved det, men EU har lagt sin klamme hånd på de offentlige budgetter. Det sker gennem budgetloven.
Budgetloven blev vedtaget som direkte følge af, at Danmark har tilsluttet sig EU’s finanspagt i 2012. Det var under Thorning-regeringen.
Budgetloven betyder, at Folketinget 4 år frem skal fastsætte et loft over udgifterne i stat, regioner og kommuner.
Bliver de økonomiske rammer ikke overholdt, -bliver kommuner og regioner straffet gennem beskæring af bloktilskuddet. Selv om kommunerne har penge på kistebunden, må de ikke bruges. Til loven er knyttet et service- og anlægsloft.
I forbindelse med co-ronakrisen har regeringen lempet på loven, så kommunerne bl.a. kan sætte anlægsarbejder i gang for at bekæmpe den høje arbejdsløshed.
Flere kommuner og fagforeninger kræver nu, at loven også suspenderes i 2021.
Der har i lang tid været rejst kritik af budgetloven. Fagforeninger kræver den skrottet.
Men det er ikke så ligetil, da det kræver, at Danmark trækker sig fra EU’s finanspagt. Det er muligt, så længe den ikke er blevet en del af EU-traktaten.
Men det haster, EU-kommissionen arbejder på, at finanspagten skal være en del af EU-traktaten. Det har hele tiden været meningen.
Træk Danmark ud af EU’s finanspagt og skrot budgetloven!
Private entreprenører får opgaverne
Ved Louise K. Larsen, gartner i Kbh. kommune
Det påvirker os ikke direkte, at regeringen har lempet på budgetloven.
Jeg arbejder i Københavns parker, og der skal der stadig fyres medarbejdere. Pengene fra anlægsloftet går mest til nye anlæg og dermed til private entreprenører.
Vi får nu lavet en del af de elementer i parkerne, der enten er blevet slidt op, eller som har fået lov til at forfalde på grund af de mange besparelser, vi har været udsat for de sidste mange år.
Men det er private entreprenører, der får opgaverne og ikke os, der passer områderne til daglig.