TTIP, TISA og CETA til debat på Christiansborg
Fagforeninger og folkelige bevægelser til debat om de såkaldte handelsaftalers konsekvenser
Af Elsebeth Kaufholz
Folkebevægelsen mod EU, Afrika Kontakt, 3F København, 3F Aalborg og 3F BJMF havde arrangeret en meget velbesøgt konference, med emnet: Hvad betyder handelsaftalerne for Danmark i Landstingssalen på Christiansborg den 25. august.
Deltagerne blev ledt igennem et svært stof af først Kenneth Haar, researcher i den lobbykritiske organisation Corporate Europe Observatory, og fik et overblik over handelsaftalerne, og de konsekvenser de får, hvis de bliver gennemført. Deltagerne blev også informeret om, ”Hvad vi ved fra lækkede forhandlingsdokumenter og hvor langt er forhandlingerne kommet”.
Hemmeligholdes
CETA (aftalen med Canada) er forhandlet færdig og ligger til godkendelse i EU – det haster med at få sat fokus på, hvad vore politikere ved om disse lukkede forhandlinger. Dele af den danske fagbevægelse er meget opmærksom på, hvilke konsekvenser TTIP kan få for det danske arbejdsmarked. Konferencen på Christiansborg den 25. august blev således startskuddet på en række aktiviteter i efteråret, hvor både fagbevægelsen og en række sociale bevægelser vil sætte fokus på TTIP – aftalen mellem EU og USA.
Frihandelsaftalerne ventes at få vidtrækkende konsekvenser for miljø og arbejdstagerrettigheder i aftalelandene. Alligevel forhandles aftalerne i dybeste hemmelighed og selv EU-parlamentarikernes adgang til aftale-teksterne er underlagt en lang række begrænsninger.
Fagbevægelsen skal markere sig kraftigere
FOA’s forbundsformand Dennis Kristensen mente, at TTIP og TISA kan medføre øget lønpres, social dumping og pres på velfærden i Danmark, fordi aftalerne åbner op for privatisering af alle offentlige tjenesteydelser.
”Aftalerne vil komme til at omhandle kernen i det danske velfærdssamfund, nemlig tjenesteydelser inden for social velfærd, børne- og ældrepleje. Vi skal sikre grundlæggende beskyttelse af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og forbrugerrettigheder,” sagde Dennis Kristensen og påpegede, at der er stor forskel på, hvordan aftalerne vurderes forskellige steder i Europa. Ifølge Dennis Kristensen er der i det danske LO en historisk tendens til, at man fokuserer mere på, om aftalerne kan gavne samhandel og eksport end hvilke risici, de indebærer.
Dennis Kristensen efter-lyste et øget engagement hos den danske fagbevægelse i forhold til handelsaftalerne, som man for eksempel har oplevet hos fagforeninger i Tyskland, der har stået bag massive protestdemonstrationer mod handelsaftalerne.
Faglig modstand
”Vi har brug for, at der bliver en offentlig diskussion, som også fagbevægelsen blander sig i. Fagbevægelsen skal markere sig mere kraftigt,” sagde Dennis Kristensen. Han lovede, at FOA sætter handelsaftalerne på dagsordenen på den kommende kongres.
Også Claus Westergreen, formand for 3F BJMF, og Jan Mathiesen fra 3F København gav håndslag på, at de ville tage TTIP op på den forestående 3F kongres.
Folkebevægelsen mod EU har lagt hele konferencen ud på ”YouTube” hvor den kan ses i sin helhed.
Rina Ronja Kari, parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU, fortalte, at parlamentarikerne har meget svære betingelser for at få dokumenterne om handelsaftalerne at se. Den folkelige modstand mod TTIP i blandt andet Tyskland og Frankrig har afstedkommet, at de to landes politiske ledere har taget afstand fra indgåelse af aftalen med USA – til stor irritation for EU kommissionens formand.
Kommende aktiviteter mod TTIP
– Velfærdsdemonstration den 15. september
– 4. oktober ved Folketingets åbning
– Demonstration den 27. eller 29. oktober i København mod TTIP
Der planlægges et aftenmøde med Kenneth Haar i København i slutningen af september/først i oktober.
Yderligere information om aktiviteterne finder du på www.kommunisterne.dk