Tyskland mod USA
USA truer med at trække deres tropper ud af Tyskland. Fra tyske politikere lyder svaret: Fint, tag samtidig Jeres atomvåben med
Knut Lindtner, Friheten
Udviklingen med skærpede modsætninger mellem de to store imperialistiske magter Tyskland og USA har længe været under opsejling. Tyskland ønsker at etablere EU som en selvstændig politisk, økonomisk og ikke mindst militær stormagt i konkurrence med USA. Stikordet er EU-hæren. De kan derfor ikke imødekomme USA’s krav om mindst 2% af Bruttonationalproduktet til NATO – som i praksis er til USA. Der er ikke økonomi til dobbelt oprustning.
Stormagtsambitioner og fremtidsplaner
Konflikten forstærkes af USA’s eskalering af konflikten overfor Rusland. Tyskland mangler energi, som Rusland i stigende grad forsyner det med, nu snart også gennem North Stream II-ledningen af gas i Østersøen. Denne udveksling af energi/økonomi mellem Tyskland og Rusland gør begge landene i stigende grad afhængige af hinanden. At forberede sig på krig mod Rusland i denne situation er i praksis en selvmordsforberedelse for Tyskland, altså fuldstændigt meningsløst for et land med stormagtsambitioner og fremtidsplaner.
EU hær koster
EU-hæren kan ikke realiseres uden store krigsbevillinger, og det vil ramme NATO.
Også af den grund opfatter USA Tyskland som en upålidelig allieret – noget, de har helt ret i. Men den tyske kapitalismes interesser er heller ikke identiske med USA-imperialismens. Der er nu et tydeligt modsætningsforhold mellem disse to store NATO-magter, som forstærkes hele tiden. Dette har længe ligget i kortene, men nu kommer det op til overfladen på forskellig vis, f.eks. ved at Tyskland nægter at deltage under USA’s kommando i den Persiske Bugt.
Og Danmark, som længe helt mekanisk har valgt at følge USA, kan også blive udfordret af dette valg mellem tysk imperialisme eller USA’s variant.
Tag jeres atomvåben med hjem
”Hvis I tager hjem, så tag jeres atomvåben med jer!”. Et ledende tysk parlamentsmedlem udfordrer USA, som er kommet med trusler om at trække deres tropper ud.
Når elefanterne slås, dør græsset.
Sydafrikansk ordsprog
USA må fjerne sine atomvåben fra Tysklands jord, dersom de vil gøre alvor af at omplacere deres tropper til Polen. Det siger et ledende tysk parlamentsmedlem i et ironisk svar til det kryptiske ultimatum fra den amerikanske ambassadør i Tyskland. Nogle tyske parlamentsmedlemmer har reageret på truslerne fra den amerikanske udsending i Berlin, Richard Grenell. De siger, at Berlin må bruge dette ultimatum som en mulighed for at gå ind for at trække alle USA’s ressourcer ud af Tyskland.
Ønsker godt naboskab
”USA’s ambassadør har ret, siger Bartsch, ifølge Hannoverische Allgemeine Zeitung. Skattebetalerne i USA skal ikke være nødt til at betale for USA-tropper i Tyskland. Han mener også, at en potentiel tilbagetrækning skal være total og komplet. ”Hvis amerikanerne trækker deres soldater ud, må de også trække deres atomvåben ud”, insisterer han.
Og naturligvis må de tage dem med sig helt hjem og ikke bare flytte dem til Polen. Det vil bare fremprovokere en yderligere eskalering af vort forhold til Rusland. Dette vil absolut ikke være i Europas og Tysklands interesse.
USA har oplagret atomvåben i Tyskland. Det pudsige er, at dele af befolkningen er mere bange for kernekraft end for atombomber.
Fornærmelser
Ordvekslingen begyndte midt i august, da USA udsendingen Grenell forlangte, at Tyskland skulle forøge deres udgifter til forsvaret. Han argumenterede med, at ”det er jo fornærmende at forvente, at skattebetalerne i USA skal fortsætte med at betale for de mere end 50.000 amerikanske soldater, som er udstationeret i det europæiske land”.
Denne klage blev fulgt op af USA’s udsending i Warszawa, som foreslog, at USA-tropperne blev omplaceret til Polen – en allieret. Til forskel fra Tyskland bruger Polen to procent af sit BNP på NATO.
Også andre tyske parlamentsmedlemmer er urolige over Grenells ultimatum. Thomas Hitschler, et medlem af det socialdemokratiske parti SPD, beskriver ambassadørens bemærkninger som ”højst problematiske” og ”uanstændige”. Han tilføjer, at Grenells kritik af Tysklands finansielle støtte til NATO ikke har noget med realiteterne at gøre. Hirtschler fortæller, hvordan Pentagons tjenestemænd lovpriste Berlins forsvarsforpligtelser på et besøg, han for nylig var på i Washington.
Nej til nye USA krigseventyr
Generalsekretæren i SPD, Lars Klingbeil, gik endnu videre. Han beskylder Grenell for at prøve at chikanere Berlin. ”Vi vil ikke lade os afpresse af amerikanerne”, sagde han til Augsburger Allgemeine.
Tyskland har i et stykke tid været tøvende som strategisk allieret til NATO. De vil helst ikke involvere sig i Washingtons nye militære eventyr. De har nægtet at deltage i USA’s og Storbritanniens marinepatruljeringer i den Persiske Golf, efter Iran har kapret en tanker under britisk flag, som gengældelse for at Irans egen olietanker blev kapret af Storbritannien nær Gibraltar.