Ud af EU
ved EU-udvalget
Pirat-overenskomst
Vi er vant til, at overenskomster er gældende på de enkelte områder. Dertil kommer de lokalaftaler, der indgås på de enkelte virksomheder. Lokalaftaler må ikke forringe løn- og arbejdsforhold i forhold til hovedoverenskomsterne. Trojkaen (EU, IMF og den Europæiske Centralbank) har for at udbetale Grækenland en del af låneaftalen stillet krav om, at det fremover skal være lokale overenskomster, der skal være gældende på de enkelte virksomheder.
De decentrale aftaler underminerer arbejdsforhold og løn. I de EU-lande, hvor der er flere store fagforeninger, betyder det, at virksomhederne kan spille de enkelte faglige organisationer ud mod hinanden. Den billigste får overenskomsten. Hvis ikke virksomheden mener, at aftalerne er billige nok, har den mulighed for at lave en aftale direkte med deres ansatte: Vil I have arbejde, bliver det på virksomhedens betingelser! I Italien har Renzi-regeringen i 2015 besluttet en ny arbejdsmarkedslov med tilsvarende forhold. Det har betydet, at inden for tekstilsektoren, hvor det som regel er kvinder, der arbejder, tjener de omkring halvdelen af overenskomsterne, der er indgået af landsdækkende fagforbund. I Danmark har vi set, at Krifa har forsøgt sig med ”overenskomster”, der er lavet på arbejdsgivernes vilkår.
Skattely
De sidste par års fokus på, at virksomheder og privatpersoner med store indkomster, der gennem banker har ført deres profit og indkomster til skattely, har skabt forargelse. Det fik omsider EU til at lave en liste over skattely-lande. Først blev det besluttet, at EU-lande ikke måtte være på listen, selvom deres skattesystemer, som en af de 4 EU-friheder, giver kapitalen ret til at flytte over grænser inden for EU. Det gjorde det muligt at undgå at betale skat i de lande, hvor profitten var skabt.
Nu er der lavet en revision af listen, så ingen europæiske lande kan være på. Tilbage er der kun en række små lande. Selv Bahamas er fjernet fra listen. I Danmark vurderes det, at de 320 rigeste familier har 60 milliarder liggende i skattely-lande. Udenlandske selskabers svindel har kostet det danske samfund mindst 12 milliarder.
Rettelse
UD AF EU-spalten har tidligere omtalt produktionen af de danske pengemidler: mønter og sedler. Det var spaltens opfattelse at alle de danske pengemidler skulle laves i Finland. Det er ikke korrekt. Det er kun de danske mønter, der skal præges i Finland. Fremstillingen af de danske pengesedler skal efter EU-licitation om 2 måneder trykkes af en fransk virksomhed. Den Kongelige mønt og seddeltrykkeri, der ligger under den danske nationalbank, skal nedlægges. Det er ikke kun produktionen af de danske penge, der flyttes til udlandet. Mange andre produkter, som forbindes med Danmark, bliver nu lavet i udlandet, fx såsom Kongeligt porcelæn – Royal Copenhagen, Vestas, Ecco-sko, Pandora-smykker og LEGO.
Energi-Union
EU har vedtaget en Energi-union, som også Danmark har tiltrådt. Norge har den opfattelse, at de selv vil bestemme over deres eget energiforbrug. De norske vandkraftværkers fremstilling af energi til den norske industri, skal ikke bestemmes af EU. I næste nummer af Kommunist vil EU’s Energi-unions betydning for de danske energiforhold beskrives.