Valget i Rusland
Ved Duma-valget i Rusland 17.–19. september opnåede kommunistpartiet at blive nummer to med 18,96% af stemmerne og 57 pladser i Dumaen.
Putins parti Det Forenede Rusland blev som forventet en klar vinder med 49,85% af stemmerne og 324 ud af de 450 sæder i Dumaen.
Valgdeltagelsen var på 51,7% mod 47,9% i 2016.
At Det Forenede Rusland vandt så stort, skyldes også ordningen med valg af halvdelen af repræsentanterne i enkeltmandskredse, som klart favoriserer det største parti. 225 af Duma-repræsentanterne blev valgt efter partilister og 225 i enkeltmandskredse.
Vestens reaktion
Som forventet blev der af vestlige massemedier og den udenomsparlamentariske opposition fremsat en mængde påstande om valgfusk – både før og under valget. Men det er en del af den propaganda-krig, som Vesten og grupperinger, betalt af vestlige lande, bedriver mod Rusland, og der er intet, der tyder på, at der er hold i anklagerne.
Med videokameraer i næsten alle valglokaler og en konstitutionelt garanteret ret for de politiske partier til at overvåge samtlige dele af valgets gennemførelse er russiske valg nærmest umulige at forfalske.
Oppositionen arbejder
Hvordan den udenomsparlamentariske opposition arbejder, blev afsløret, da politiet ankom til en lejlighed, udklædt som valglokale, hvor en gruppe personer var i gang med at lave en video, der skulle vise valgfusk.
I en kort filmoptagelse fra politiaktionen, som blev vist på den russiske valgkommissions pressekonference efter valget, erklærer en af personerne, som var involveret i produktionen af den falske valgfusk-video, at de ikke havde gjort noget ulovligt, men bare lavet en video, og at de opfyldte en bestilling, de havde modtaget.
Man kan være enig eller uenig i russernes vurderinger af valget, men at støtte grupperinger, der bedriver destabiliserings- og undergravningsvirksomhed for eksempel ved at sprede falske anklager om valgfusk, bør de styrende i Vesten give afkald på.
Bjørn Nistad, Friheten. Forkortet og redigeret af redaktionen.