Leder: Voksende protester
Rundt om i EU-Europa har vi længe set store demonstrationer og strejker mod EU’s nyliberalistiske politik. Tal på tal dokumenterer, at der i EU-landene, inklusive Danmark, er opstået reel fattigdom, samtidig med at den ene skandale efter den anden har vist, hvordan virksomheder og spekulanter er uden hæmninger, når de vil slippe for at bidrage til samfundet og samtidig suge af statskassen.
Stor gavmildhed
Skiftende regeringer gør da også sit for yderligere at berige de rigeste og dømme andre borgere ud i fattigdom. Det sker gennem fordelingspolitikken, tilskudspolitikken og en usædvanlig stor gavmildhed overfor pengestærke virksomheder. Mærsk vil have staten til at foretage investeringer for sig i Nordsøen, hvis de skal fortsætte med at udvinde olie i Nordsøen. Regeringspartiet Venstre er i dialog med olieselskaberne om at sikre ”de bedste rammevilkår” og en løsning. Aktuelt kan spekulanterne i Goldman Sachs fryde sig over en pengegave på et tocifret milliardbeløb efter at have fået chancen for at købe sig ind til spotpris. De mindst 10 milliarder kr. kunne statskassen ellers have haft god brug for.
Protest
Nu er oprøret omsider kommet til Danmark. Det sås og hørtes tydeligt på demonstrationsdagen den 12. maj, som Velfærdsinitiativet havde indkaldt til. Befolkningen mødte talstærkt op i de omkring 79 byer, hvor der blev demonstreret. At regeringen samme dag offentliggjorde, at der nu var indgået en aftale om at købe nye dræberfly for et foreløbigt beløb på 35 mia. kroner gjorde, at protesterne ikke alene kom til at dreje sig om krav for stop for nedskæringer og yderligere forringelser af kommunernes økonomi, men også blev en protest mod aftaleparternes prioritering af de fælles penge. Det passer fint med de undersøgelser der er lavet, hvor et massivt flertal af danskerne – uanset hvem de stemmer på – siger nej til køb af nye jagerfly.
Noget uldent
Men forligspartierne turer videre. Valget af udbyder til de nye jagerfly er så himmelråbende, at det er svært ikke at få en tanke om en dansk model for korruption. De valgte fly kan endnu ikke flyve, og til at vedligeholde dem er valgt det firma som leverede en anden skandale i milliardklassen, de uduelige IC4 toge. Vedkommende som havde ansvaret for dette køb repræsenterer nu selvsamme firma. Om en lignende skandale ved evt. kommende salg af offentlige værdier som Dong ikke vil kunne gentage sig, vil socialdemokraterne ikke afvise. Ja, den sælgende socialdemokratiske finansminister fik da også en ualmindelig godt betalt stilling ud af sine dispositioner.
Bekymret finanskapital
Men lader forligspartierne sig ikke ryste af befolkningsoprøret og modstanden mod den førte liberalistiske politik, så er finanskapitalen nu blevet nervøs. I en ny redegørelse fra Den Europæiske centralbank ECB, udtrykkes der bekymring for de folkelige bevægelser. På godt dansk står der at folkets vilje udgør en trussel mod europæisk økonomi… de bekymres over at nær halvdelen af befolkningerne i lande som Italien, Frankrig, Sverige og Tyskland efterlyser en folkeafstemning som Briternes om EU medlemsskabet. ECB er bekymrede over at modstanden kan forsinke ”strukturreformer”.
Det er netop ”strukturreformer” befolkningerne ikke mere vil finde sig i. Så der er kun ét at gøre: Forstærke kampen mod EU og de følagtige regeringers samfundsødelæggende politik. Den politik bekymrer nemlig befolkningerne, og nu gør de noget ved det.